Mühendislik okuyan bir arkadaşım avrupa asya arası yürüyen köprü projesi patentlettirdi fakat şuan düşünce aşamasında. Arkadaşımın dediğine göre intihar riskini köprünün yan taraflarına camla kapatarak insanların atlamasını engelliyicek. Köprü hava alanlarındaki gibi yürüyor durumda olacak. Sizce o yükseklikte yanlarının camla kapatılması mümkün mü? Bu sağlıklı bir proje mi?
Cam ile kapatılması mümkün müdür ? -Mümkündür. Ama bu gibi yükseklikteki köprülerin sorunları için, Çin'deki camdan yapılan köprüyü inceleyebilirsiniz. İnsanların çevreyi gördükleri 200-300m yükseklikteki bir kutunun içerisinde giderken, ne kadar rahat olacakları ilk problem gibi görünüyor. İstanbul boğazı için bu projeyi düşünüyorsanız, şimdilik bunu askıya almanız en mantıklı karar olacaktır. Ayrıca, böylesine ütopik olarak tabir edilen projelerin gerçekleşme olasılıkları, maliyeti ile ters orantılıdır. Ki bu projenin maliyetinin pek düşük olacağını düşünmüyorum. -
İyi akşamlar, Fikrin sahibi benim. Arkadaşımın kusuruna bakmayın biraz dalga geçmiş patent falan yaptırmadım. Düşüncelerimi sunmadan önce ben de bunun ütopik bir proje olduğunun farkında olduğumu belirtmek isterim. Düşününce böyle bir projenin 3. Havaalanı inşaatından daha maaliyetli olacağını düşünmüyorum. Kaç kilometre kareye beton dökülüyor zemini düzenlemek için. Ki ben bunun yapılmaması taraftarıyım ülkenin mevcut ekonomik durumdan dolayı. Arkadaşlarım fikrimi mali açıdan değil mühendislik açıdan komik bulup dalga geçmişlerdi. Bu foruma da dalga geçmek için yazdılar açıkcası. İnsanların korkularından bahsetmişsiniz. Hayli haklısınız ürkütücü olabilir. Ama bu ülkenin insanlarını biliyorsunuz ki marmaray açılışında bedava diye onlarca kez denizin altından düşünmeden bir metro ile geçip geri geldiler. Korkunun mühendisliğin güvenililirliği ve medyanın buna vurgu yapmasıyla rahatlıkla yenilebiliceğini düşünüyorum. Bu projenin yapıldıktan sonra da yüklü miktarda enerji gerektirdiğinin de farkındayım. Denizin gücünün ya da insanların ayak adımlarının bir şekilde enerjiye dönüştürülüp kullanılabiliceğini düşünüyorum. Bu konular hakkında çok bir bilgim yok daha bilgili arkadaşlar beni bilgilendirebilir. Bilmenizi isterim ki ben daha mezun olmamış bir bilgisayar mühendisiyim. Bu projenin gerçek olabileceğine at gözlüğü ile bakarak inanmıyorum. Sadece boğazın üstünden 500t gibi otobüslere ya da metrobüste ayakta acı çekmek yerine bu köprüyü uygun olduğumda kullanmayı tercih edeceğimden boş vaktimde hayal etmiştim. Eğer ki gerçek olursa böyle bir köprüden bedava geçilmeyeceğini de düşünebiliriz. Akbil ile 4-5 tl arası olup bileti ise yüksek maaliyeti sebebiyle 5-10 dolar arasında olursa turistik ilgiyle de kendi masraflarına yardımcı olacaktır.(İstanbul'da Türk ve akbili olmayan insan olduğunu düşünmüyorum) Düşüncelerinizi aktardığınız için teşekkür ederim. 20 sene önce bile şuanki teknolojiler bize anlatılıyo olsa çok komik karşılayabilirdik. Yalnızca böyle bir projenin 30-40 senelik bir süre sonra gerçek olabileceğine inanmak istiyorum. Teşekkürler, saygılar.
Dalga geçme konusu olduğunun farkındaydım. Ama olabildiğince ciddi cevap verdim. Çünkü, proje içeriğinde imkansız bir durum yoktu. Sadece henüz ufak çaplı olarak bile denenmemiş bir proje söz konusu. Bazı projeler kendi çağının projeleri değillerdir. Örneğin, uzay madenciliği konusu yıllardır konuşuluyordu. Fakat bunun yapılabilmesi için öncelikle, maliyet sorununun ortadan kaldırılması gerekiyordu. Bu durum da, yeniden kullanılabilir roketlerin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi ile mümkün olacaktı. SpaceX projesi kapsamında bu çözüldü. Ardından daha fazla malzemeyi taşımak için gerekli olan enerjiyi elde etme işine geçilecek. Bu da halledilirse, en sonunda uzay madenciliği yapılabilir olacak. Senin projende biraz bu duruma benziyor. Malzeme ve teknik açıdan bazı gelişmeler yaşanacak ki, senin projeni gerçekleştirebilmek için en uygun koşullar oluşsun. Çağımızda birçok teknoloji, tam olarak doğuracağı sorunlar tespit edilip, bunlara göre çalışma yapılmadığı için, yarısında iptal oluyor. Analizi iyi yapıp, projeye başlamak en önemli noktadır. Yoksa projeye sadece gerçekleştirilemez denilip, vazgeçilir. Düşünceleriniz gerçekleştirilemez olsa bile, deneyin. Belki daha farklı bir noktayı görerek, yeni ufuklara yönelebilirsiniz. İyi çalışmalar. -