Teknik Ofis Hakkında Genel Bakış

'Teknik Ofis' forumunda muhendisce tarafından 26 Aralık 2016 tarihinde açılan konu

  1. muhendisce

    muhendisce Administrator Site Yetkilisi

    45
    1
    8
    Teknik Ofis Yapılanması Nasıl Olmalı?

    Teknik Ofislerin yapıları, görev ve yetkileri şirketten şirkete değişiklik gösterir teknik ofis mühendisi de iş alanları bu değişikliklere göre şekillense de en temelde, teknik ofisten ve teknik ofis mühendisinden beklenen işleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

    1. İş Programı Hazırlanması ve Takibi

    2. İlerleme Takibi ve Performans Değerlendirme

    3. Bütçe Hazırlanması ve Takibi

    4. Sözleşme Hazırlanması ve Yönetilmesi

    5. Metraj, Hakediş ve Kesin Hesapların hazırlanması

    Bunlara ek olarak Teknik Ofis denetiminde olmasının hız ve performans getirdiği işler şunlardır:

    6. Doküman Kontrol

    7. Satın alma

    Temel beklentiyi karşılayacak teknik ofis yapılanmasını Kapsamlı ve Basit olmak üzere iki ayrı grupta inceleyebiliriz.
    Basit Teknik Ofis Yapılanması

    Bu yapılanmanın, proje keşif tutarının göreceli olarak düşük olduğu (50 Milyon USD altı), işveren ve müşavirin sadece işin bitirilmesi ile ilgilendiği projelerde kurulması mantıklı olan. Tecrübe ile değişiklik gösterse de 3 civarı mühendisin bu iş dalında yeterli olacağı öngörülmektedir.


    [​IMG]

    Kapsamlı Teknik Ofis Yapılanması

    Bu yapılanmanın, proje keşif tutarının göreceli olarak yüksek olduğu (50 Milyon USD ve üzeri), bilinçli bir işveren ve müşavir firmanın bulunduğu projelerde kurulması mantıklı olacaktır. ekipde ki mühendis sayısı 10 civarı ve tekniker sayısı da minimum 2 adet olması beklenir.

    [​IMG]


    Teknik Ofis Personel Özellikleri

    Teknik Ofis’teki her personel teknik olarak donanımlı, yeniliğe ve araştırmaya açık olmalıdır. Bir saha elemanının aklından geçenleri tahmin edebilmeli ve onun hissettiklerini hissetmelidir. Gerektiğinde hiç bilmediği bir konuda bile mantıklı teknik sorular sorabilmeli, konuyu aydınlatacak bilgiler toplayabilmelidir. Yoğun stres altında çalışabilmeli ve astlarına bu stresi yansıtmadan konuyu yönetebilmelidir. işin takibini önce zihninde canladırabilmeli , gerçekci bir yaklaşım sergileyebilmedir. Şantiye de deneyimli ve sorun çözücü bir mühendislik anlayışı için de olmalıdır. en önemli özelliği ise fedakarlık göstermeli ve bunu severek yapmalıdır.

    Yazımızda da belirttiğimiz üzere teknik ofis mühendisliği artık branş olarak bir kavram haline gelmekte. bu alanda uzmanlaşmış ve kariyer planları yapan kişilerin işe alınması istenmektedir. kullanılan programlar üzerine ciddi bir çalışma yapılmalı planlanan her işin detayını yakından takip etmelidirler.

    Uzman bir teknik ofis mühendisi iş süresinin daha faydalı kullanılması sahadaki meslektaşlarına daha kolaylaştırıcı bir yol çizebilmesi ve en önemlisi sorunlar için ciddi bir mesai harcayabilmesi ile ön plana çıkmaktadır.

    Teknik ofis mühendislerinin kullandığı programları daha detaylı olarak bu konu başlığı altında uzun yazılar ile anlatacağız. dersler için videolar ve sorunların çözümü için de uzman arkadaşlardan fikir alabileceğiz. Gelelim bu programların neler olabileceği konusuna , Şu anda Teknik ofis denildiğinde akla ilk gelen program dünya üzerinde de oldukça sık kullanılan Primavera dır.1983 yılından bu yana geliştirilen bir proje planlama programdır. piyasada öncü programlar arasında ilk sırayı alan program desek yanlış olmaz. 35 yıla yakın bir feedback'i bulunan program kendisini sürekli geliştiren bir mühendis ekibinin ellerinde.ikinci sırayı ise MS Project programının aldığını söylesek yanlış olmayacaktır. Bu programın yapımcısı isminde de taşıdığı üzere Microsoft'tur. Primavera'ya göre daha az tercih edilmesine rağmen oldukça fazla bir kullanıcı kitlesine sahiptir. ülkemizdeki üniversitelerimizin bir kısmında bulunan bilgisayar destekli planlama derslerinde tercih edilen bir program olması ileride bu programın daha çok kullanılmasına neden olabilecek bir potansiyeli olduğunu gösteriyor.

    Diğer teknik ofis programlarına daha detaylı olarak bu başlık altında bulabileceksiniz. Lütfen sizde yazılarımıza kendi tecrübelerinizi ekleyip daha yararlı bilgiler oluşmasına olanak sağlaınız.
     

Bu Sayfayı Paylaş