Harç Hazırlanmasında Mühendislerin Dikkat Etmesi Gerekenler

'Şantiye' forumunda CivilEngineer tarafından 3 Aralık 2016 tarihinde açılan konu

  1. CivilEngineer

    CivilEngineer Moderator Site Yetkilisi

    24
    0
    1
    HARÇ TEKNİK ÖZELLİKLERİ
    Projeler uğruna, yeni harç karıştırılarak harç işlenebilmeli ve sertleştirilmiş harç gerekli mukavemete, alt yüzeyde bükülme kuvvetine, az deformasyona ve dayanıklılığa sahip olmalıdır.

    1. HARÇLARIN ÇEŞİTLİ ŞEKİLDE İŞLENEBİLİRLİĞİ
    Taze harca ait işlenebilirlik inşaat için kolay ve hareket kabiliyeti ve su tutma da dahil olmak üzere kalite açısından iyi olan harCın kapsamlı özelliklerini ifade eder. Hareketliliği iyi olan harç, tuğlalarda hafifçe ve eşit derecede döşenmesi kolaydır ve zeminlerle iyi bağlanmıştır.

    A. TAŞINABİLİRLİK VE HAREKET (MOBİLİTE)

    Harcın hareket kabiliyeti, harcın ölü ağırlık ve dış kuvvet rolü altında akabileceği mülktedir. Akışkanlık, genellikle harç tutarlılığı ile belirlenen "batma derecesi" ile ifade edilir. Batma derecesi ne kadar büyük olursa, hareketlilik de o kadar iyi olur.

    Harç hareketliliğinin seçimi, duvar tipleri, inşaat şartları ve hava durumuna göre belirlenmelidir. Duvar tipi harç tutarlılığı proje gerekliliklerine göre seçilmelidir.

    B. SU DESTEKLEME

    Harcın su tutma oranı harçın nem muhafaza etme özelliğine işaret eder. Taşıma, ayakta durma ve kaldırmada iyi su tutma özelliğine sahip harç kullanıldığında, su harçtan hemen kaçmaz ve gerekli tutarlılık muhafaza edilebilir. Harcın içinde belli miktarda su tutmak, işlenmesi kolaydır ve aynı zamanda duvarın sağlamlığını korumak için çimentonun normal hidratasyonunu garanti eder.

    Harcın su tutma oranı, harç katman derecesi aleti ile ölçülen tabaka derecesi ile ifade edilmiştir. İyi bir su tutma özelliğine sahip olan harcın katmanlanma derecesi 10-30 mm'dir ve eğer 30 mm'den fazla ise, su tutulması kötü ve ayrışması kolaydır; Katman derecesi 10 mm'den az olan harç inşaat için iyi değildir. Çoğu deneyden yola çıkılarak, çimento harcı katmanlama derecesi en fazla 30mm olmalı ve çimento harcı harç katmanlama derecesi en fazla 20mm olmalıdır.

    2. SERTLEŞMİŞ HARCIN MUKAVEMETİ
    Sertleştirilmiş harç kuvvet mukavemeti ile ifade edilen büyük mukavemete sahip olmalıdır. Basınç mukavemeti, harç mukavemetinin temel dayanağıdır. Harç mukavemet derecesi, fm cinsinden ifade edilir ve standart test yöntemi olan 28d için 70.7mm yan uzunluğa sahip altı küp numunesi grubunun kürlenmesi yoluyla ölçülen basınç dayanım ortalaması (MPa) ile belirlenir.

    Harcın mukavemet dereceleri şunları içerir: M20, M15, M10, M7.5, M5 ve M2.5, .

    Harcın kuvveti yüzey malzemesiyle bağlantılıdır. Sıradan çimento harcı için, aşağıdaki denklem basınç direncini hesaplamak için kullanılabilir.

    3. HARÇA YAPIŞMA BASINCI
    Tuğla ve taş duvarcılık, bir bütün olarak harçla yapıştırılmış pek çok bloktan oluşan sağlam bir oluşumdur. Bu nedenle, harçın tuğlalar ve taşlar üzerinde belirli bir yapışma basıncına sahip olması gerekir. Genellikle, harcın sıkışma mukavemeti ne kadar yüksekse, yapışma basıncıda da o kadar büyük olur. Buna ek olarak, yapışma basıncı yapısı ve sertleştirme koşullarının yanı sıra tuğlaların ve taşların yüzeyine, temizliğine ve nemine bağlıdır. Örneğin, tuğla kaplamanın sulamaya ihtiyacı vardır ve kilsiz yüzey yapışma basıncını artıracak ve duvar kalitesini garantileyecektir.

    4. HARÇ DEFORMASYONU
    Harç yükleri veya sıcaklık değişiklikleri olduğunda harç deformasyona uğramak kolaydır. Büyük ölçüde deforme olursa, duvar ve yüzey kalitesi azalır ve büzülme ve çatlamaya neden olur. Harç karıştırmak için ince agregalar kullanıldığında, deformasyonu sıradan harçtan daha büyüktür. Pürüzlü büzülme deformasyonundan kaynaklanan çatlamaları önlemek için kenevir kesimi, kağıt şerit ve diğer kumaş malzemeleri yüzey harçında karıştırılabilir.

    5.Sertleştirilmiş Harçların Dayanıklılığı
    Harcın uzun süre dayanıklılığı, uzun süreli kullanımda aşınmaya ve yıpranmaya dayanacak özelliği ifade eder. Genellikle su ile temas eden hidrolik duvar, geçirimsiz ve donmaya karşı dayanıklı olmalıdır, bu nedenle hidrolik duvarın geçirimsizlik ve donma direnci düşünülebilir.

    A. DÖRT DİRENÇ

    Harcın donma direnci, donma-çözülme döngüsüne direne karşı olan mülkiyet anlamına gelir. Harç dondurulur ve hasar görür çünkü donma nedeniyle gözeneklerindeki su genişler ve gözenekler kopar. Böylece, yoğun harç ve kapalı gözenekli harç iyi donma direncine sahiptir. Ek olarak, harçın donma direncini etkileyen faktörler arasında çimento türleri, mukavemet dereceleri ve su-çimento oranı da bulunmaktadır.

    B. ZORUNLU MUADE

    Harcın donma direnci, basınçlı suyun süzülmesine direnecek özelliktir. Esas olarak yoğunluk, boyut ve iç gözeneklerin yapısı ile ilgilidir. Harcın içinde bulunan gözenekler ve hücresel yapılar ve kalıplandığında oluşan gözenekler, bunların hepsi havanın su sızmasına neden olabilir.
     

Bu Sayfayı Paylaş