Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı ve Onarım/Güçlendirme Teknikleri

'Teknik Konular ve Sorunlar' forumunda CivilEngineer tarafından 9 Ekim 2016 tarihinde açılan konu

  1. CivilEngineer

    CivilEngineer Moderator Site Yetkilisi

    24
    0
    1
    Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı ve Onarım/Güçlendirme Teknikleri

    Türkiye bir deprem ülkesidir. Bu bilinç ile yaşamak, bu bilinç ile depreme dayanıklı yapılar inşa etmek ve bu bilinç ile yetersiz dayanıma sahip binalarımızı güçlendirmek zorundayız.
    Tipik bir konutun, şiddeli bir depremde hasar görmesi normal karşılanabilir. Önemli olan, yapıların göçmesinin önlenmesidir. Binaların şiddetli bir depremi tamamen hasarsız olarak atlatmasını sağlayacak şekilde projelendirilmesi ekonomik değildir. Ancak, yönetmeliklerimiz en şiddetli depremlerde bile yapıların göçmesini engelleyecek önlemleri en detaylı şekilde içermektedir.
    Bu durumda, depremi hasarlı olarak atlatmış bir yapının taşıyıcı sisteminin onarımı gündeme gelmektedir. Bugüne kadar, çeşitli depremlerde hasar görmüş onbinlerce yapıya onarım ve güçlendirme uygulanmıştır. Bu uygulamaların ana hedefi, yapıdaki hasarı onarmanın ötesinde, yapıya gelebilecek en kuvvetli yer hareketlerine dayanabilecek şekilde güçlendirmektir.
    Yapı güvenliğinin belirlenmesine ne zaman gereksinim duyulur?
    Deprem bölgelerinde inşa edilmiş yapıların güçlendirilmesi için mutlaka bir depremden hasar görerek çıkmış olması gerekmemektedir. Hasarsız bir binanın da yapısal sisteminin iyileştirilerek güçlendirilmesi gerekebilir. Yapı herhangi bir nedenle hasar görmüşse, yeterli güvenliğe sahip olmadığı açıktır.

    Ekte verilen dosyada bu tarz güçlendirmeler ve alınması gereken önlemler hakkında ODTÜ İnşaat Yük. Mühendisi Joseph Kubin ' in yazısı bulunmaktadır. İndirip okumanızı ve tecrübelere kulak vermenizi dilerim.
     

    Ekli dosyalar:

Bu Sayfayı Paylaş