Beton Yerleştirme İşleminde Vibratör Kullanımı

'Şantiye' forumunda g1b tarafından 5 Ocak 2017 tarihinde açılan konu

  1. g1b

    g1b Administrator Site Yetkilisi

    113
    4
    18
    Türkiye'de genel olarak kullanılan vibratörün türü iğne uçlu vibratördür. Bu tür vibratörlere poker veya daldırma vibratör de denir. Bunlar, yapı endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İğne uçlu vibratör, çelikten yapılmış silindirik bir gövdeden oluşur ve elektrik, benzin, dizel ile çalıştırılabilir. Vibratörünün titreşim frekansı çok önemlidir. Çünkü yüksek frekans daha iyi sıkıştırma sağlar. Tireşim aralığı dakikada 3500 ila 12000 devir arasında değişir.
    Dakikada 3500 devrin altındaki frekanslar, beton sıkışması için verimsizdir. Vibratörün uç çapı 20 ila 75 mm arasında değişir ve uzunluğu 25 ila 90 cm arasında değişir.

    Vibratör Nasıl Kullanılmalı ?
    • Vibratörü yeni serilmiş beton içerisine yerleştirirken, dik tutmalı ve yavaşça bir açıyla düşürmeliyiz. Bu yöntem daha büyük bir alanı titreşecektir.
    • Vibratörü yavaşça çekerek delik doldurulur. Ayrıca, vibratörün giriş alanını 45 cm'den daha düşük bir mesafede kısıtlamak gerekir.
    • Kalıbı bir iğne vibratörüyle titreştirmemeliyiz, çünkü kalıba zarar verecektir.
    • Betonun önceden yerleştirilmiş başka bir katmanın üzerine sıkıştırılması sırasında, iki betonun bir araya getirilmesi için vibratörü daha önce yerleştirilmiş olan alttaki tabakaya küçük bir mesafeye (yaklaşık 75 mm) itmeliyiz.
    • Beton içinde değilken vibratörü çalışır şekilde bırakmayın. Aksi takdirde ısınabilir ve yataklar bozulabilir.
    • Taze beton sıkıştırırken vibratörü mümkün oldukça tamamını betonun içine yerleştirin. Isıtma işlemini önlemek için bu adım gereklidir. Ne kadar bölümü betonun içinde kalırsa o kadar serin kalabilir.
    Not: Bir vibratör tarafından bir saatte titreştirilebilecek beton miktarı, vibratör ve beton yerleştirme yöntemine bağlı olarak 4 - 30 m3 arasında değişir.

    -
     

Bu Sayfayı Paylaş