Asmolen Döşemeler Ve Dişli (Nervürlü) Döşemeler

'Şantiye' forumunda CivilEngineer tarafından 19 Kasım 2016 tarihinde açılan konu

  1. CivilEngineer

    CivilEngineer Moderator Site Yetkilisi

    24
    0
    1
    Birbirine paralel, aynı boyutlu, aynı donatılı, kesiti (genişliği ve yüksekliği) normal kirişlere nazaran daha küçük olan kirisçikler (diş) oldukça sık (40~70 cm) yerleştirilir ve üzerine ince (5~7 cm) bir plak beraber dökülerek dişli döşeme oluşturulur. Bir diğer adı Nervürlü döşemedir.
    Dişlerin oturduğu kirişlere ana kiriş denir. Önce plağın görevi yükü dişlere aktarmaktır. Plak üzerindeki yükler dişlere, dişlerden de dişleri taşıyan ana kirişlere aktarılmış olur. Bu nedenle yükü plak değil, dişler taşır. Diş genişliği genellikle 10~15 cm, yüksekliği 25-37 cm civarındadır. Plağın alt kısmındaki dişler arası boş bırakılabilir veya hafif bir dolgu malzemesi (asmolen) ile doldurulabilir. Bu tür dolgulu döşemeye asmolen döşeme denir. Dolgu malzemesi olarak boşluklu beton briket, boşluklu pişmiş kil, gaz beton, köpük veya benzeri, bu amaç için özel olarak üretilmiş, standart boyutlu hafif bloklar kullanılır. Asmolenin taşıyıcı özelliği yoktur. Sadece yük olarak dikkate alınır, statik ve betonarme hesaplarda yok varsayılır.
    Uygulamada dişli döşemeye nazaran asmolen döşeme daha çok yapılmaktadır. Asmolen döşeme alttan bakıldığında düzgün bir tavan görünümü verir, ses ve ısı yalıtımı özelliği vardır.

    Asmolen döşemelerin en büyük dezavantajı deprem etkisinde asmolen döşemeler daha ağır oldukları için deprem yükündeki payları da fazla olmaktadır.

    Asmolen döşemeler ile dişli nervürlü döşemeler ile ilgili daha fazla bilgi içeren pdf dosyasını indirmek için ( Linki Görebilmek için Üye Ol ).
     

Bu Sayfayı Paylaş